10 september 2014 - 5 min. lezen 21 reacties

Vandaag heeft er zich een grote uitbarsting voorgedaan op de zon. De richting van de uitstoot werd gericht op de Aarde en indien het tot een CME komt (CME: coronale massa ejectie) is de kans op poollicht op de hoge en gemiddelde breedtegraad niet uit te sluiten. Mogelijk dat de gebieden België en Nederland dan kunnen profiteren van een zeldzaam schouwspel, poollicht.

Zonnevlekkengebied 2158

Het gebied met een verhoogde activiteit van de zon kwam eerder deze maand reeds tot uitbarsting. Gelukkig stond de richting niet meteen richting Aarde waardoor we er weinig van hebben ondervonden. Vandaag is het een ander paar mouwen met een X1.6 uitbarsting die deze keer wel gericht staat richting Aarde.

Dit kan vooral problemen opleveren voor satellieten en/of GPS. Exacte details over de uitbarsting en het CME worden de komende uren zichtbaar. Nieuwe informatie kan u morgenochtend bereiken via deze website.

uitbarsting op de zon

Grote uitbarsting op de zon

CME september

Poollichtkans 12 september 2014

Uit de laatste gegevens die we deze ochtend tot onze beschikking hebben, kunnen we opmaken dat we vrijdagavond/nachtperiode een gerede kans maken op aurora borealis op de hoge en gemiddelde breedtegraad. Onze regio van België en Nederland heeft 30 tot 40 procent kans om het schouwspel waar te nemen. Even opletten bij impact van het CME want pas dan worden de echte kansen op poollicht zichtbaar voor onze regio (hierover een extra update vrijdagnamiddag). Er kan zich tevens een sterke geomagnetische storm ontwikkelen met kans op een G3 – Zware geomagnetische storm (Kp7)

Liveblog kansen op poollicht

17:49 – de laatste gegevens duiden op een dubbele impact van 2 CME’S. Vooral in de nacht van 12 op 13 september is er poollicht te zien op de hoge breedtegraad. Ook mensen op de lagere breedtegraad moeten de hemel in de gaten houden. Voorlopig krijgt het noorden van Nederland de hoogste kans in de Benelux om poollicht waar te nemen. De X1.6 uitbarsting die voor mogelijk poollicht zal zorgen heeft het hoogfrequent radioverkeer voor meer dan een uur onderbroken. Ondertussen opgelost.

18:29 – Een uur geleden (17:26 lokale tijd) is er nog een zonnevlam (solarflare) van de klasse M 2.1 waargenomen. Deze kwam weliswaar niet uit de zelfde zonnevlek groep, maar naar alle waarschijnlijkheid uit groep : 1526. Ook hierbij is weer een CME ontstaan. Dit betekent dat we in een zeer korte periode 2 CME’s te verwerken krijgen wat zeker voor spectaculaire beelden zal zorgen.

Mocht u foto’s weten te maken van het noorderlicht dat de komende dagen mogelijk boven de Benelux waar te nemen is, dan zien wij deze graag verschijnen in de mailbox van deze weerblog. Dat kan via [email protected]

19:49 – De impact momenten voor de CME’s van de M flare van afgelopen dinsdag, en de X flare van gisteren zijn bekend. NOAA’s en NASA’s Enlil spirals zijn het redelijk met elkaar eens, al laat alleen de NOAA Enlil spiral beide CME’s zien,

De impact van de M class CME is meer een schampschot, maar zal wel een effect hebben op de atmosfeer. Impact tijd : tussen 23:00 en 01:00 vanacht.
Impact voor de X class CME is vol op de aarde gericht en zal een kleine 12 uur later aankomen. Namelijk rond 12:00 ‘s middags op 12 september.

07:35 – Goedemorgen mensen, vandaag de grootste kans op poollicht sowieso voor de meest noordelijke streek in Nederland. Enkel onder voorwaarde dat het signaal bij de ACE-satelliet op 1.5 miljoen kilometer sterk genoeg is. Vanaf dat sterk signaal hebben we zo’n 20 minuten om ons klaar te maken voor eventuele fotografie (veel tijd is er dus niet). Kansen voorlopig op 30% dus zeker de moeite waard om de komende updates goed op te volgen.

13:12 – De eerste CME van de kleine uitbarsting op de zon (net voor de zware X1.6) heeft onze atmosfeer bereikt. Hierdoor werd het geomagnetisch veld een beetje verstoord wat ten goede komt aan de kansen op poollicht in België en Nederland. Op dit moment voorzien wij 35 procent voor een lichtgroene schijn in noordelijke richting. Enig probleem zal de hoeveelheid maanlicht zijn die op dit moment een cruciale factor is die we moeten meenemen in het percentage. Spannend en stay tuned!

15:22 – Het is werkelijk stilte voor de eventuele storm van ionen die het geomagnetisch schild van de Aarde gaan bestoken. Hoe langer de flare wacht, hoe positiever het mij stemt dat we in de vooravond poollicht kunnen waarnemen. Mocht de flare bijvoorbeeld het komende uur aankomen, worden de meeste ionen er op klaarlichte dag verspild. Wachten met die handel 🙂

16:55 – volg de aankomst van de flare vanavond (fikse stijging wijst op aankomst). De eerdere piek in het begin van de grafiek was van een eerdere, minder zware uitbarsting op de zon (klasse M). De X variant zou volgens deze grafiek op het einde kunnen arriveren.

19:30 – de flare heeft inmiddels de Aardse magnetosfeer bereikt. Interessant om weten is dat de impact voorafgegaan werd door een andere, weliswaar kleinere flare, die de magnetosfeer een klein beetje heeft beïnvloedt. Dit kan allemaal belangrijk zijn de komende uren voor poollicht in België en Nederland. De tijdstippen waar het meest interessant gaat worden: tussen 20:00 en 23:00 richting het noorden kijkend. Daarna neemt de lichtpollutie van de maan toe en worden de kansen op fotografisch poollicht minder.

22:04 – het aardmagnetisch veld duikt richting het zuiden! Het is de moment om de horizon te bekijken in noordelijke richting. Mogelijk dat u rode tinten kan waarnemen. De kansen zijn ongeveer 40 procent voor België en Nederland. Hoe meer naar het noorden, hoe sterker de kansen. Veel succes! Na 04:00 dalen de kansen opnieuw op poollicht.

23:10 – de zone met poollicht ligt momenteel net voor de noordelijke kust van Nederland. In Sneek op dit moment fotografisch noorderlicht op de foto’s. Volgens de laatste gegevens schuift deze zone langzaam richting het zuiden met ook elders kansen op rode tinten. U moet natuurlijk geen poollicht verwachten zoals ze dat kennen in het noorden van Europa. Het zal veelal vergezeld gaan van groene en rode kleuren. Tijdvak verplaats ik naar 01:00 – 05:00. Succes mensen!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken