24 november 2015 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Men is er al jaren mee bezig en het zal nog vele jaren duren, maar tegen 2024 zou de grootse telescoop op aarde alweer een feit moeten zijn en zijn eerste licht zien. Momenteel is de Very Large Telescope die op Cerro Paranal staat het grootste exemplaar. De nieuwe telescoop krijgt de naam ‘European Extremely Large Telescope’ afgekort E-ELT. Wat deze telescoop ons allemaal kan bieden leest u verder in het artikel.

Europese Zuidelijke Sterrenwacht

Berg waarop de European Extremely Large Telescope komt
Berg waarop de European Extremely Large Telescope komt te staan in ‘the middle of nowhere’.

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft onder zich het Paranal-observatorium. Dit is de sterrenwacht die op een zeer bedachte locatie gelegen is in het noordelijk deel van Chili en waar verschillende (grote) telescopen staan opgesteld. Meer bepaald in de Atacamawoestijn op de berg Cerro Paranal. De berg was 2660 meter hoog maar om een oppervlakte te krijgen om er telescopen op te plaatsen, heeft men 25 jaar geleden de bergtop tot ontploffing gebracht.

De berg is nu 25 meter minder hoog. Op bovenstaande afbeelding zien we de berg Cerro Armazones (3060 meter) die op een 20-tal km van het Paranal-observatorium staat. Deze berg is bovenaan ook vlak gemaakt om een mooi terrein te hebben voor de extreem grote telescoop op de bouwen. Eind 2013 kwam de Chileense president Piñera naar Cerro Paranal om er de overdracht te doen van de grond waarop de telescoop zal komen.

European Extremely Large Telescope

The European Extremely Large Telescope
Impressie van de European Extremely Large Telescope

De bouw van deze E-ELT is zeer belangrijk voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek en voor sterrenkundigen. Hiermee zullen we verder dan ooit kunnen kijken en bijvoorbeeld planeten bij sterren beter onderzoeken, zwarte gaten, de eerste objecten in het heelal… Men houdt ook zeker rekening met de ontdekking van onverwachte dingen die ons een andere kijk kunnen geven op ons universum.

De European Extremely Large Telescope zal de grootste optische infraroodtelescoop ter wereld worden. De gigantische koepel zal ongeveer een diameter krijgen van 100 meter en een 80 meter hoog zijn, een auto is er niks tegen zoals je hierboven kan zien.

Gigantische spiegel in deze telescoop

4 segmenten van de primaire spiegel E-ELT
4 segmenten van de primaire spiegel E-ELT

De primaire spiegel is ongeveer de grootte van een half voetbalveld en heeft een diameter van 39 meter. Deze bestaat uit 798 hexagonale segmenten (zeshoeken) van elk 1,4 m breed en 5 cm dik. De secundaire spiegel zal een diameter van 4,2 m krijgen. De optische infraroodtelescoop zal een adaptieve optiek hebben zodat luchttrillingen worden opgevangen en zo de beelden scherper worden. Zou men dit niet toepassen dan had men zeker geen perfecte beelden vanwege onze dampkring.

Door die adaptieve optiek verkrijgt men beelden alsof men met de telescoop in de ruimte zou zijn (zonder onze dampkring). Het spreekt ook voor zich dat men bij het hele project zeer nauwkeurig te werk gaat. Bij sommige onderdelen werkt men op nanometers nauwkeurig en ja dat is maar liefst 1 miljardste van een meter. Het hele project zal vele honderden miljoenen kosten. Echter de ontdekkingen die men ermee verwacht zouden van het kostenplaatje als het ware een ‘bijzaak’ maken.

Beelden ter verduidelijking

In onderstaande video zien we hoe de telescoop er uit zal zien. Ook zien we hierin de start van de werkzaamheden met het gelijkmaken van de bergtop in 2014.

Bron: ESO

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

16 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen