3 augustus 2016 - 4 min. lezen 13 reacties

Vanaf 1 augustus start het orkaanseizoen in Amerika. De eerste tropische storm laat niet lang op zich wachten. Vandaag bevindt de eerste tropische storm, die de naam Earl heeft gekregen, zich boven de Caraïben. Earl zou vanavond aan land gaan boven Belize. Het zou dan meteen de eerste orkaan van 2016 zijn. De inwoners van Belize moeten vooral rekening houden met stevige rukwinden tot 150 km/u en zeer veel neerslag.

De naam Earl is al 7 keer gebruikt. De namen van orkanen of tropische stromen worden om de 6 jaar opnieuw gebruikt. Als een orkaan zeer veel schade aanbracht, zoals bijvoorbeeld orkaan Katrina in 2005, wordt de naam niet meer opnieuw gebruikt.

  • Facebook: discussieer mee over dit natuurfenomeen!
Earl orkaan
Trekrichting van tropische storm/orkaan Earl.

Hoe ontstaat een orkaan?

Orkanen ontstaan niet uit het niets. Er moet al een storing of een complex zware onweersbuien zijn die over zee trekken. Earl is ontstaan door een complex van hevige onweders boven West-Afrika die de Atlantische oceaan optrokken. Het zeewater moet minstens 26°C zijn om een goede voedingsbodem te vormen voor orkanen.

De belangrijkste energiebron van de orkaan is afkoeling van de lucht met de hoogte. Hierdoor kan het vocht van het warme oceaanwater voldoende condenseren. Ook de windschering speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van orkanen. Een te hoge windschering kan ervoor zorgen dat de orkaan niet kan ontstaan of indien de orkaan al ontstaan is kan de orkaan ook uit elkaar gedreven worden doordat de windschering de toevoer van warme lucht verstoort.

zee temperatuur
Tropische temperaturen van 30°C zijn een ideale voedingsbodem voor tropische stormen. In zeldzame gevallen ontwikkelen ze zich tot orkanen.

Hoe sterk is deze eerste orkaan?

Earl is momenteel nog geen orkaan, maar een tropische storm. Volgens de meeste weermodellen zal Earl vlak voor hij aan land gaat in Belize een orkaan worden van categorie 1. Dit betekent dat er windsnelheden worden bereikt tot wel 153 km/u. Earl brengt ook zeer veel neerslag met zich mee. We verwachten tussen de 100 en 200 mm neerslag! Earl zal dus voor veel waterellende zorgen in Belize.

De schaal van Saffir-Simpson

De schaal van Saffir-Simpson wordt gebruikt om de kracht van een orkaan aan te geven. De schaal is verdeeld in 5 categorieën.

Een orkaan van categorie 1, zoals Earl, heeft windsnelheden tussen 119 en 153 km/u. Dit zijn al stevige rukwinden, maar er zullen geen gebouwen omvergeblazen worden. Bomen, dakpannen en caravans kunnen wel ernstig beschadigd worden door een categorie 1 orkaan. Er is een stormvloed aan de kust van 1,2 tot 1,5 m.

Een orkaan van categorie 2 kan windsnelheden behalen tussen de 154 en 177 km/u. Er is ernstige schade aan bomen en slecht ingebouwde ramen en deuren kunnen ook schade oplopen. Er is een stormvloed aan de kust van 1,8 tot 2,4 m.

Een orkaan van categorie 3 kan windsnelheden behalen tussen de 178 en 209 km/u. Gebouwen die onvoldoende gefundeerd zijn kunnen onherstelbaar beschadigd worden. Er is een stormvloed aan de kust van 2,7 tot 3,7 m.

Een orkaan van categorie 4 kan windsnelheden behalen tussen de 210 en 249 km/u. Caravans en woningen gemaakt van plaatmateriaal worden met de grond gelijk gemaakt. Er is een stormvloed aan de kust van 4,0 tot 5,5 m.

Een orkaan van categorie 5 is de zwaarste orkaan die er kan bestaan. Er is aan de kust een stormvloed van meer dan 5,5 m. De schade van de stormvloed kan tot 2 à 3 km in het binnenland gevolgen hebben door vloedgolven. De windsnelheden liggen boven de 250 km/u! Een categorie 5 orkaan brengt totale vernieling met zich mee. Denk maar aan orkaan Katrina in 2005. Tijdens de doortocht van deze orkaan in New Orleans vielen er 1600 dodelijke slachtoffers.

Orkaan Katrina
Schade die werd veroorzaakt door orkaan Katrina.

We hopen natuurlijk dat de doortocht van Earl in Belize en later ook door delen van Mexico geen slachtoffers maakt en dat de materiële schade beperkt blijft.

Bronnen: The Weather channel en Weeronline

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken