2 juli 2015 - 5 min. lezen 0 reacties

Tropische lucht uit Spanje en de opbouw van onstabiliteit. Het ideaal scenario voor zwaar onweer later in de tijd. Op donderdag zien we de kans op zwaar onweer ontstaan boven België en Nederland. Bijkomend probleem is de mate waarin de extreem weer parameters elkaar overlappen.

Windschering samen met onstabiliteit kan potentieel vuurwerk opleveren in de vorm van supercells (buien die forse hagel, windstoten en ook windhozen kunnen produceren). Door het lezen van dit artikel krijgt u een idee van waar wij de meeste kans op zwaar onweer verwachten.

Belangrijke noot: op donderdag zelf kan dit artikel nog een update meekrijgen, dit plaatsen we onderaan in 1 van de reacties. Jullie commentaar/mening is natuurlijk ook welkom! Het volgen van regenradar en bliksemradar vormen op donderdag een verplicht gegeven daar we onmogelijk kunnen zeggen waar en wanneer de onweders gaan ontstaan.

Kans op zwaar onweer donderdag

De vraag van 1 miljoen. Als we het simpel willen voorstellen komt het neer dat de tropische luchtsoort ervoor zal zorgen dat er onstabiliteit wordt opgewekt. We noemen dit CAPE. In principe is er bij een CAPE van 100 tot 300 joule per kilogram al onweer mogelijk. Zeker in combinatie met een sterke windschering tussen 0 en 1 km en 0 en 6 km.

Nu zijn er weermodellen die voor deze dag een CAPE voorspellen van 2000 tot 3000 joule per kilogram (vooral over het centrale deel van België en het oosten van Nederland). U begrijpt dat dit vele malen groter is dan de 100 joule per kilogram eerder in dit artikel. De kans op onweer met randverschijnselen is dan ook vele malen groter.

Zie het als een soort van ketel met popcorn in. Warmt de pot een klein beetje op, dan kunnen er enkele graantjes ploffen. Gaat de pot extreem gaan opwarmen, dan is er meer energie aanwezig en kunnen alle graantjes ploffen.

cape donderdagavond 2 juli 2015

Goed we zitten safe, we hebben CAPE en daarmee is de kous af… Vergeet deze manier van redeneren, want nog te vaak zien we op het internet enorme waardes verschijnen, maar de teleurstelling achteraf is des te groter omdat een trigger (vuur aan de lont) ontbreekt.

Zo zijn er situaties bekend met een CAPE van 6000 joule per kilogram maar geen enkel onweer als resultaat van de onstabiliteit. Dat komt doordat de droge luchtlaag de convectie blokkeert. Meer informatie over deze technische bespreking via onze website: parameters tijdens extreem weer.

Windschering zorgt voor trigger?

Het lontje lijkt er donderdagmiddag te zijn in de vorm van windschering. Dit wordt op haar beurt veroorzaakt door een convergentielijn die België bestookt. Op en net voor deze convergentielijn gaat het hek helemaal van de dam met waardes van 400 tot 500 m2/s2.

In combinatie met de eerder besproken CAPE van 2000 joule per kilogram een mix waar stormjagers de duimen en vingers van aflikken. De kans op het type onweersbuien die windhozen kunnen veroorzaken is in deze setting dan ook matig tot groot te noemen.

stp donderdagavond 2 juli 2015

Extra nadeel aan de forse windschering/onstabiliteit is dat de buien grote hoogtes kunnen aannemen. We spreken dan over 12 tot 15 kilometer. Vanzelfsprekend gaan deze cellen dan ook hagel produceren. De laatste berekeningen van de weerdienst Estofex verwachten 2 tot lokaal 5 centimeter in diameter. De wagen toch maar even binnenzetten kan heel wat leed besparen (tip voor wie dit niet kan: de wagen bedekken met een deken kan ook vaak veel schade vermijden).

hagelparameter 2 juli 2015

Wanneer mogen we dit onweer verwachten?

Ai ai, altijd een zeer lastige vraag 🙂 Onweer is namelijk qua intensiteit en tijdstip nooit te voorspellen. Enige zekerheid die we hebben is dat het morgen sowieso in de Benelux tot lokaal fors onweer komt. Wat u dus enkel hoeft te doen is dit artikel met de reacties onderaan in de gaten houden alsook onze live onweer radar. Daar worden iedere 20 seconden de nieuwe ontladingen geregistreerd en krijgt u vrij actueel beeld van de situatie! Zeker proberen.

Op dit moment gaan we uit van de eerste actieve cellen in de namiddagperiode (ergens tussen 15:00 en 17:00). Deze buien trekken richting het noorden en zullen zich vermoedelijk in de nachtperiode klonteren tot 1 groot complex. Dit complex trekt dan met windstoten aan de voorzijde richting Nederland. Ook hagel blijft mogelijk.

Waarschuwingskaart door NoodweerBenelux

Deze waarschuwingskaart werd opgemaakt door het hanteren van het Europees weermodel alsook de Amerikaanse 18:00 uitdraai. De grootste kansen op fors onweer beperken zich in een smalle zone die ook wordt gekenmerkt door de ligging van de convergentielijn. Ten westen van deze lijn krijgt de zeewind al snel vrij spel en koelt het gestaag af.

Aan de oostelijke flank van de convergentielijn is het tropisch warm met maxima boven 35 graden. Net op deze outflow boundary gaat het boeltje ontploffen, gepusht door een klein thermisch lagedrukgebied die voor hoge windschering zorgt.

Er werd gekozen voor een oranje/rode waarschuwing. Dit zijn de op één na hoogste waarschuwingen die we als NoodweerBenelux willen intekenen. Zien we de set-up morgenochtend nog een stukje intensiveren, dan kan een update van de weerkaart doorgevoerd worden. Hou daarom onze sociale media goed in de gaten (NoodweerBenelux).

zwaar onweer 2 juli 2015

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen