Februari op de kalender, brengt de sprokkelmaand nog winterweer?

De maand februari staat bijna op de kalender en qua winterweer is het droevig gesteld. Het is de derde winter op rij die nog niets fatsoenlijks heeft laten zien. Gelukkig hebben we de sprokkelmaand nog. Dat is een echte wintermaand waarbij het vaker lukt om nog iets van winterweer te laten zien. In deze maand zijn namelijk de meeste Elfstedentochten verreden in Nederland. Statistisch gezien is februari ook de wintermaand met de minste hoeveelheid neerslag. De invloed van hogedrukgebieden is in het algemeen dan net wat sterker en komt het tot een blokkade, dan is het meteen prijs. Hoe staan we er nu voor? Zit er nog iets in het vat of kunnen we de winter van 2015-2016 al definitief afschrijven?

Opwarming stratosfeer in februari

opwarming stratosfeer februari

De hoop op winterweer van betekenis is gevestigd op de opwarming in de stratosfeer. Op de animatieloop zie je de poolwervel duidelijk een flinke knauw krijgen. Op 6 februari zitten we zelfs tegen een officiële SSW aan. Toch lijkt de opwarming daarna af te nemen.

Het spannendste de komende dagen wat we volgen op de weerkaarten, is de opwarming in de stratosfeer. Daar hebben wij al een uitgebreid artikel over geschreven. Of het nu wel of niet tot een officiële SSW komt laat ik in dit bericht nog even in het midden. Opvallend is wel de enorme omwenteling van de poolwervel. De effecten daarvan zijn niet meteen duidelijk naar wat dat betekent voor onze omgeving. Wat we wel zo goed als zeker weten, is dat dit wel een uitwerking gaat krijgen op de weerkaarten in een later stadium. Alleen is de vraag waar? De grootste kans op (langdurig) winterweer is er voor ons als de poolwervel zich splitst.

Komt er een split in de poolwervel?

split poolwervel

De animatieloop van de luchtdruk en de temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte) op het noordelijk halfrond. Op 5 februari zien we een poolhoog (aangeduid met het cijfer 1) terug. Het noorden en oosten van de VS hebben te maken met koud winterweer door uitstroom van koude lucht. Interessant voor ons wordt het op 14 februari. De poolwervel lijkt dan te splitten. Zo kan zeer koude lucht zuidwaarts uitstromen en de Benelux bereiken.

De uitwerking van een SSW duurt meestal minimaal 2 weken. In een enkel geval zien we al wat terug op de weerkaarten binnen een week. Het frappante is dat het Amerikaans weermodel stuurt op een mogelijke split in de poolwervel rond 14 februari. Dit mogen we, gezien de termijn, zeker nog niet serieus nemen. Ik toon deze ontwikkeling meer met de intentie om de weerkaarten te leren begrijpen. Zo is duidelijk het verschil te zien waar de koude polaire lucht zich kan gaan uitstromen. In dit geval door de split dus gunstig voor de Benelux. De poolwervel breekt in deze verwachting helemaal open. Dat is een mogelijkheid gezien de opwarming in de stratosfeer. De kans is net zo groot dat het helemaal niets wordt. Er zijn namelijk ook aanwijzingen dat de koude uitbraken zich meer gaan situeren rond de (noord)oostkust van de VS. Dat hebben we de afgelopen winters ook al gezien.

A0-index

AO-index

De AO-index zit momenteel dik in de plus. Hiermee is de poolwervel actief en de straalstroom sterk. Op termijn zien we een tweedeling. Sommige oplossingen -die in de minderheid zijn- kiezen voor een afzwakking van de poolwervel. Hogedrukblokkades maken dan meer kans.

De AO-index, graadmeter voor de sterkte van de poolwervel, zit momenteel dik in de plus. Een sterke straalstroom is hiermee het gevolg en dat merken we de komende dagen. Hogedrukgebieden maken geen schijn van kans en als er eens eentje passeert is het een trekhoog. Dat is een hogedrukgebied, zonder ankers, dat niet op haar plaats kan blijven. Het verhaaltje is bekend. Eerst moet de poolwervel minder krachtig worden voor winterse hogedrukgebieden in onze omgeving.

Straalstroom

Jetstream

De straalstroom op volle toeren boven onze omgeving. Dat moet echt veranderen willen we nog winterweer in februari krijgen.

De straalstroom gaat de komende dagen op volle toeren vooruit. Een westcirculatie met wisselvallig en meestal zacht weer is het gevolg. Toch wordt het niet meer zo warm als eerst. Regelmatig zakt maritiem polaire lucht uit, omdat de wind meer westelijk wordt dan zuidelijk. Zo kan dat zelfs op de toppen van de Ardennen wat winterse neerslag geven als er een koufront passeert. Warmte- en koudefronten volgen zich met zo’n straalstroom rap op. Dit zorgt van tijd tot tijd voor flink wat neerslag. Tijdens het passeren van een trekhoog is het dan weer even wat droger en zeker in de nacht tijdelijk wat kouder. Dit heeft natuurlijk niets te maken met winterweer en zo’n westcirculatie kan het heel lang uithouden. Het is dan ook maar te hopen dat de opwarming in de stratosfeer nog wat verrassingen voor ons in petto heeft. Zo niet, dan kunnen we de winter van 2015-2016 definitief afschrijven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen koudere periodes (met sneeuw) meer kunnen voorkomen.

Ensembles Midden-Nederland

Ensembles Midden-Nederland

De ensembles (Midden-Nederland) van het Amerikaans weermodel spreken boekdelen. Wisselvallig, nat en geen winterweer te bekennen. Pas helemaal op het einde zien we een minuscuul lichtpuntje.

Ten slotte de ensembles van het Amerikaans weermodel voor Midden-Nederland. We gaan voorlopig verder met het wisselvallige weer waarbij de winter voorlopig geen kans maakt. Pas op 14 februari zien we het eerste lichtpuntje. Of dat nog op tijd is voor structureel winterweer? Ik ben er bang voor.

Bron uitgelichte afbeelding: meteociel.fr

 • lieven

  Niet zeker Kasper. GFS laat de winter echt wel een serieuse poging ondernemen. Zoals ik al zij wordt de sterkte/positie van het Hoog boven scandinavië zeer belangrijk, en GFS lijkt echt wel leven in die optie te blazen. 1053 HPa is niet mis. Diepvrieskou zit er wel niet in (daarvoor is de kou te noordelijk teruggetrokken), maar temperaturen rond het vriespunt (ook overdag) zijn wel mogelijk.
  Wie weet komt de winter nog eens uit zijn winterslaap….

 • kasperd007

  Maar lang zal het toch weer niet duren. Er worden terug temperaturen van +10C uitgegeven.
  Hoogtens 2 à 3 dagen licht winters, meer zit er niet in.

 • Peter

  18z run van gfs vind ik een echt goeie run!! volgende week (tijdelijk) een NO stroming!

 • lieven

  We hebben nog niet veel gekregen deze winter, dus met weinig zijn we ook al tevreden ! Al was het maar om dat extreem temperatuurgemiddelde van deze winter toch nog iets te temperen.

 • Nico DS

  Zullen veel duimen worden denk ik …

 • lieven

  Ja hoor, we gaan nog niet opgeven, zolang eind februari niet voorbij is ! En nu maar duimen voor dat scandinavisch hoog !

 • kasperd007

  Eerst zien en dan geloven. Voor mij mag het snel zomer worden, dit herfstweer ben ik beu, hopelijk volgend jaar meer geluk.

 • lieven

  Het kan nog …. de laatste runs tonen dat er nog een beetje potentieel zit om een koud staartje te breien aan deze superzachte winter. Meeste modelen doen vanaf einde van het weekend de wind naar het W-N-O draaien. Daarna is het van belang de ontwikkeling van het H boven de noordzee/Scandinavia op te volgen, omdat deze beslissend zal zijn voor de baan die de depressies vanuit het W-NW zullen volgen begin volgende week. Als dit hoog de depressiekernen te zuiden van ons kan houden, dan hebben we zicht op NO tot O aanvoer en met een beetje geluk is die net koud genoeg om de temperatuur tot rond het vriespunt te laten zakken. Voor de Ardennen ziet het er alvast veelbelovend uit: daar is er misschien zelfs een sneeuwdek mogelijk dat voor een 10-tal dagen stand zou kunnen houden. Voor de lage streken zie ik het voorlopig nog te somber in.

 • Thomas

  AO is nu wel alles behalve positief, maar de andere indices zijn inderdaad ongunstige op vlak van winterweer.

 • Jelle Van den Berghe

  Ondanks de mooie opties die in de kaarten zaten eind januari voor de huidige periode is er niks van in huis gekomen. Het onvervalste herfstweer van de voorbije dagen/weken gaat er (voorlopig) uit. Echt winterweer voor het laagland zit er volgens mij niet meer in deze winter. Koudereservoir boven Oost-Europa is weg, blokkades staan niet meer op de kaarten, de straalstroom raast vrolijk verder zonder echt zuidelijk te duiken, AO-index gaat vrolijk positief en de Noordzee blijft veel te warm. Een vroege lente zit er echter ook nog niet in helaas.

 • wim

  Wordt bevestigd door de avond pluim.

 • Peter

  EC is iets kouder dan GFS, vooral voor volgende week maandag en dinsdag

 • Peter

  Bijna alle weermodellen zijn het in grote lijnen met elkaar eens: de volgende dagen krijgen we te maken met perfect normaal winterweer. Een graad of 5 overdag en snachts temperaturen rond of net iets boven het vriespunt. Het blijft wel wisselvallig met geregeld regen, dat kan zeker tijdens de nacht en ochtendperiode in winterse vorm naar beneden komen. Het is zeker niet uitgesloten dat we eens een ochtend zouden opstaan met wit goud voor onze neus.

 • UPdate: de laatste kalenders vliegen de deur uit. Wie nog 1 exemplaar wenst, het is de moment! Succes.

 • Paulus Piet

  Kloosterzande 2.5 graden wind draait naar noord west, de temp zal wat oplopen. Vanmiddag met de wind uit de hoek oost noord-oost daalde de temp toch aanzienlijk.

 • lieven

  oostvlaanderen 3°, zuiden ardennen 9°: het effect van de koude lucht ten noorden van de depressiekern en de warme lucht ten zuiden ervan. Depressiekern trekt nu midden door België in van W naar ONO-richting

 • wim

  Natte sneeuw tussen de regen in Grimbergen

 • lieven

  Natte sneeuw in Oost-Vlaanderen nu, nog maar 3°

 • Paulus Piet

  Natte sneeuw ook in Kloosterzande (Zeeuws-Vlaanderen) Niet verwacht overigens.

 • Jajan

  Smeltende sneeuw (wat korrels) in Gent trouwens

 • Arjan van der Wal

  Melding natte sneeuw hier in Barendrecht ( Rotterdam )

 • steve

  Ik volg u Peter, ik denk dat eerste natte sneeuw niet zo lang meer zal uitblijven, overal temperaturen die dalen, misschien een aangename verassing in de maak.(wat sneeuw betreft)

 • Michiel, we werken aan een nieuw artikel (drukke tijden) 😉

 • Chris Meire

  deze morgen om 6h30 brugge 6.7 graden, nu 4.9graden en striemende regen. Isothermie is zn ding ant doen

 • Peter

  Iets ten noorden van Parijs windstoten (nu al) tot 90km/h. Komt onze richting uit. De meest harde windstoten zijn voor het centrum en zuiden van Belgie, de meeste kans op gladheid deze namiddag/avond door natte sneeuw, Isothermie? voor oost vlaanderen, antwerpen en zuid nederland en het meeste water is voor West-Vlaanderen/ Zeeuws-Vlaanderen. Ook buiten de vermelde gebieden zal er overlast zijn door één of meerdere factoren. 9 februari 2016, onthoud dat maar 😉

 • Michiel

  Oke 😉 snap ik helemaal 🙂

 • Michiel

  Er wordt vandaag een lvl 2 waarschuwing gegeven door noodweer voor windstoten, regen en sneeuw?! Dus is er sneeuw opkomst vandaag?

 • lieven

  GFS probeert het toch … maar vrees dat het enkel goed genoeg zal zijn voor onze Ardeense vrienden.

 • Jeffrey

  En we hebben in het verleden ook een elfstedentocht gehad…..

 • kasperd007

  Volgende week eventjes wat frisser. Maar daarna terug oplopende temperaturen. Ik zou niet te veel hopen want we hebben al gezien dat de winter zich toch nooit kan doorzetten. Al hoop ik natuurlijk iets anders

 • kasperd007

  Volgende week eventjes wat frisser. Maar daarna terug oplopende temperaturen. Ik zou niet te veel hopen want we hebben al gezien dat de winter zich toch nooit kan doorzetten.

 • lieven

  Misschien krijgen we beiden gelijk: ik ging voor bladeren aan de takken, en jij voor wit op de takken. Wel, hier en daar zijn er al ontluikende bladeren te zien (vlier o.a.) en met de laatste weerkaarten is ook jouw voorspelling nog mogelijk !

 • Chris Meire

  Ziet er nie slecht uit qua temperatuur vanaf zondag.

 • paco

  De kou zakt dan al tot Zuid Noorwegen. Dus bij een noorden wind kan het snel gaan. Afwachten dus een ik ga nog steeds voor wit goud op de takken rond 14/15 februari.

 • lieven

  De kans op een winterprikje zit er weer in als we de laatste runs van GFS mogen geloven. Vanaf volgend weekend zou er noord tot oostelijke wind tot bij ons komen dankzij onder ons doorschuivende depressies en een (voorlopig) zwak hoog dat zich boven ijsland ontwikkelt. Of het koud genoeg is om wat winterse taferelen te krijgen tot bij ons is moeilijk in te schatten. De kou heeft zich namelijk sterk teruggetrokken waardoor het niet eenvoudig zal zijn om de temperatuur voldoende te doen zakken. Voor de Ardennen ziet het er wel beter uit.

 • Jeffrey

  Als ik het goed zie staat hij momenteel pal zuid. Lijkt mij voor Vlaanderen vervelender dan voor Holland. Of zie ik dat verkeerd?

 • Opgelet komende nacht vanwege forse windstoten tijdens de doortocht van enkele losse buien. We verwachten ze vooral in het tweede deel van de nacht met windstoten tot 90 km/h. Lokaal nog een fractie meer waardoor ook windschade om het hoekje komt loeren. Wees voorzichtig in het verkeer.

 • Thomas Verstraete

  Hoe zit het met de neerslag? Ik hoorde dat er dit weekend zeer veel neerslag ging vallen maar volgens mij viel het toch goed mee. Wordt er vanacht en morgen er zeer veel verwacht?

 • Arjan van der Wal

  Ik vergat de afbeelding

 • Arjan van der Wal

  EC ziet er ook goed uit als ik het niet mis heb. Ben benieuwd wat de kaarten de komende dagen laten zien 🙂

 • Peter

  Bij gfs 06z zien we op middellange termijn een (niet al te sterke) noordwest tot noordstroming op gang komen. Dit zorgt voor wat nachtvorst en misschien wat winterse buien in Vlaanderen. De kou lijkt toch weer Scandinavië binnen te komen waarbij de mogelijkheid tot transportkoude terug iets groter wordt. De 1e foto is een laagje in het noorden van Italië die misschien een trekpaard kan worden voor lucht vanuit Scandinavië, of zie ik dit verkeerd? 2e foto is de kans op winterse buien later in de week.

 • Peter

  Momentele temperatuur in de stratosfeer (12.3° !)

 • Chris, je begrijpt dat dit soort statussen niet informatief is. Probeer de vraag dan ook te beperken, wij komen met nieuwe informatie zodra we daar ruimte voor zien ontstaan in de weerkaarten. In het geval van de komende dagen adviseer ik om de wind en luchtdrukpagina goed te controleren.

 • Chris Meire

  Geen nieuws vandaag?

 • Bradley Lems

  Naar het laatste van de run toe in gfs zie ik hogedrukopbouw nabij de azoren waardoor hij gekanteld geraakt en zo een noordercirculatie creërt, maar dat is zo ver weg dat het onbetrouwbaar is.

 • Dries Denolf

  koudereservoir ontbreekt (de befaamde “Russische Beer”); duurt minstens 2 weken om dat op te bouwen en voor 20 februari is er geen aanzet toe. zou eens te meer wel eens een zachte winter gevolgd door een koele lente kunnen zijn

 • Binnenkort openen we een nieuw artikel via weerman Arjan, stay tuned 😉

 • Chris Meire

  Oh noo. Kan geen slecht nieuws meer aan.laat het maar zo.lol,haha

 • geert duym

  spijtig maar we gaan er niet vanaf geraken, ik vrees voor een kletsnatte veel te warme februarimaand!

 • Dexy Roelvink

  GFS 12z biedt nog altijd geen enkel uitzicht op iets wat ook maar een beetje op winterweer lijkt. De wind waait meestentijds uit richtingen tussen zuid en west en het blijft wisselvallig. Alleen rond 14 februari even een duikend lagedrukgebiedje, maar het is verre van voldoende om de wind echt voor langere tijd naar de oosthoek te laten draaien.

 • Arjan de Weerman

  Inderdaad zien we wat lichte winterse aspiraties bij GEM en ECMWF op +240 uur. Voornaamste reden is het verder verplaatsen van de straalstroom in zuidelijke richting. Nu eens kijken of zich dit kan herhalen in de weermodellen. Leuk detail: het is precies rond 14 februari zoals aangegeven in het artikel.

 • Chris Meire

  bedankt voor je updates Geert. ALLES is beter dan het weer nu. t mag van mij eind volgende week vriezen dat het kraakt of 18 graden worden, als we maar van dit kl…te weer afgeraken.

 • geert duym

  straalstroom ligt toch zuidelijk volgende week met kleine depressiekernen die dicht lang ons trekken, ECMWF komt met een wat winterse setting eind volgende week maar die hebben ons al dikwijls op het verkeerde been gezet. Sneeuwkans voor de Ardennen is zeker toch aanwezig volgende week en in Vlaanderen kans op een een aantal winterse buien.

 • Thomas

  Inderdaad, we hebben slechts te maken met een PV-verplaatsing i.p.v. een split. Als het tweede het geval was, was de kans op winterweer een stuk groter.

 • Bradley Lems

  kerndruk gaat ook richting 960 hpa wat je ook al niet zo veel ziet in de benelux. meeste deppresies die we over ons heen krijgen zijn al aan het verzwakken, deze zou volgens de laatste run nog maar goed op zijn sterkst zijn. natuurlijk kan er nog veel veranderen in 5 dagen maar ik heb er vertrouwen in mede dankzij het terugkeren in de runs.

 • Bradley Lems

  de 18z-run van gfs is niet zo spectaculair als de 00z-run maar toch uitkijken geblazen. termijn is zeker betrouwbaar, is nog geen 5 dagen ver. geen 12 beafort maar dat was ook te verwachten maar we gaan toch richting de 10.

 • lieven

  Staar je vooral niet blind op die SSW ! Het is slechts 1 parameter die gunstig kan zijn voor meer winterse scenario’s, maar als de andere stukken van de puzzel niet op hun plaats vallen is dit een maat voor niks. Een SSW maakt enkel de kans op een minder stevige westcirculatie groter, maar daarmee is dan ook het meeste gezegd. Zonder de opbouw van een gunstig gelegen hoog mag die SSW nog naar +30° stijgen.

 • Jeroen Maes

  Winter door SSW is nu nog niet te zien. Effecten zijn er pas rond 3 weken na de SSW dus rond 25 februari.

 • Job V.

  Mag ik uit de recente reacties hier, over een naar 12 graden gestegen SSW hier opmaken dat de kansen op enig winterweer van betekenis in de Benelux voorzichtig weer wat zijn gestegen? Ik gun het iedereen dat het nog even goed koud wordt een tijdje, want dan komen we misschien ook een beetje van die vervelende bacillen en virussen af. Ik zal die GFS ook eens raadplegen om te zien of ik die kaart een beetje kan snappen, als weerkunde-groentje zijnde.

 • Thomas

  Alles moet dan ook wel goed vallen. Voor winterweer zijn de gevolgen voorlopig niet spectaculair. Logisch als je weet dat er slechts een PV-verplaatsing in de voorspellingen zit i.p.v. PV-split.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Stevige winter.

 • Thomas

  Inderdaad, maar wel mooi om naar te kijken… 😀

 • Kevin Smetryns

  Een beetje uit proporties gerukt, die run… Tzou mooi zijn maar vrees voor de realiteit :p

 • Chris Meire

  Wat betekent die ssw naar 12 graden voor de temperatuur op 2 meter niveau?

 • Thomas

  De 00z-run van GFS is me wel eentje van extremen! Ten eerste: volgende week dinsdag zien we een venijnige stormdepressie opduiken. Ten tweede: het hoogtepunt van de SSW is gestegen naar 12°C! De wonderen zijn de wereld nog niet uit… 😉

 • Wim

  Dikke vlokken smeltende sneeuw in Gent.

 • Jeroen Maes

  Zat zelf ook in de hagel in het naar huis fietsen, Antwerpen

 • Robbe

  Winterse bui in Turnhout.

 • Chris Meire

  Geen nieuws is bij deze dan ook slecht nieuws vrees ik. pffft

 • godutch

  gelukkig komt er vaak een la nina-jaar na een el nino jaar en die zijn volgens mij wel winterser

 • kasperd007

  De winter is voorbij, we hebben er trouwens nooit één gehad, iets dat ik al zag begin januari, westcirculatie is te sterk. Als het dan toch geen winter kan worden krijgen we hopelijk een warme zomer.

 • Arjan de Weerman

  Daar begint de tijd toch wel echt voor te dringen. Ik zie weer enkele arctische uitbraken op de lange termijn over de VS uitbreken. Dat gaat niet vaak samen met winterweer hier. Ik ben er wel een beetje klaar mee nu en dat als winterliefhebber. Hopelijk krijgen we nog een leuke sneeuwsituatie en dat kan natuurlijk ook nog in maart. Daarna mag het van mij snel voorjaar worden met al vroeg enkele warme dagen.

 • Thomas Verstraete

  Maar hopelijk eerst nog een beetje winter???

 • Pascal Mallaerts

  Idd. Geert, de storing golfde ganse dag over centrum van België met wederom een serieuze plas water. De komende 2 weken blijft de WC alvast op volle toeren draaien met de ene storing na de andere over de Benelux. Ziet ernaar uit dat dit na januari weer een kletsnatte maand gaat worden met de nodige wateroverlast tot gevolg.

 • Willem

  Prachtig! Liefst dat record breken in de lente. Gevolgd door een schroeizomer.

 • Arjan de Weerman

  Kans op natte lente is groter dan een droge lente. Dit zien we vaker na een EL Nino jaar. Ook dat nog eens.

 • geert duym

  de golvende regenzone ligt vandaag toch een stuk noordelijker dan gisteren werd verwacht en bovendien valt er vandaag ook heel wat meer water zeker in de noordelijke landshelft (lokaal tot 15-20 liter), . het zou best wel eens kunnen dat gezien de prognoses februari een kletsnatte zachte maand gaat worden.En inderdaad ik denk ook dat er in de lente een compensatie zal volgen : zoals vorig jaar een relatief koele droge lente……want de WC draait dezer dagen op volle toeren zoals we de laatste jaren niet zoveel gezien hebben….

 • lieven

  En nog een dag met niets dan steeds weer hetzelfde op de kaarten. We moeten al gaan uitkijken naar de 2de helft van februari om eventueel nog wat winter te krijgen. Dat is dan ook meteen de laatste kans voor deze winter. All or nothing … what will it be !?

 • lieven

  Joepla: paddentrek is hier al begonnen: straat zit er vol van. Die zijn ook een goeie 1 à 1,5 maand te vroeg: wat wil je met zo’n weer !

 • Het gevoel van een compensatie later in 2016 bekruipt me meer en meer. Nu weinig vrieskou, normale gang van zaken zou het ook in het vervolg van het weerkundig jaar wel eens van dat kunnen zijn. Weinig hoge temperaturen in de lente door blokkades die eigenlijk moesten vallen in de komende tijd. Gevolg, koelere Noordzee en afnemende kans op zwaar onweer in de westelijke gebieden van de Benelux (hitte-onweders).

 • Thomas

  Dan gaat die wel een pak moeten afkoelen, want deze zit momenteel 2°C boven het jaar waarin de Noordzee het warmste was van de afgelopen 5 jaar (2014). Ik hoef niet te zeggen want we toen in juni ondervonden hebben… 😉

 • Stephan Valcke

  Denk nog steeds aan een winters einde in februari en een koude maart maand

 • Chris Meire

  Ah.vorige winter wast ook niets en toch een redelijk goeie zomer gehad nadien met hittegolf begin juli.niet slecht.

 • lieven

  Maar ondertussen blijft de westentrein verder donderen op de modellen, met de ene depressie na de andere aangevuurd door een snoeiharde straalstroom.

 • Arjan de Weerman

  Voor 14 februari hoeven we nog niets te verwachten. Daarna iets betere kansen. Ik verwacht deze week wel wat eerste wilde kaarten op de zeer lange termijn. Of ze dan uitkomen is een ander verhaal. ?

 • Chris Meire

  bedankt voor de info thomas, ik wacht vol ongeduld op de verschillende meldingen van de kenners over GFS/UKMO/ECMWF

 • Thomas

  Als het hetzelfde gaat als de vorige keer met zo’n indices, dan is het slechts wachten tot de modellen goed worden! 🙂

 • Chris Meire

  goh, ik hoop het zo, ik hoop het zo, wordt radeloos dat er telkens geen vooruitzichten zijn om toch nog iets te forceren deze winter. 🙂

 • Thomas

  AO en MJO beginnen weer wakker te worden betreffende winterweer! 🙂

 • Bradley Lems

  Stormweer op komst volgende week? Eerlijk gezegd vind ik de kaarten niet zo saai als december, hier en daar wel kansen.

 • lieven

  Zoals ik al had voorspeld sluiten we de maand janurai af met een gemiddelde temperatuur die 1,5 ° boven normaal ligt.

 • lieven

  De herfst is daarentegen in alle glorie terug van weggeweest !

 • Babeth Van Son

  De voorspellingskaarten zijn gebaseerd op computermodellen en het weer is nu eenmaal een bijzonder chaotisch gegeven. 1 kleine variatie kan meteen een enorme verandering veroorzaken (zie “vleugelslag van een vlinder”). Daarom probeert men zoveel mogelijk modellen te laten lopen en pakt daar een gemiddelde van, en kan het toch gebeuren dat de modellen van de ene dag op de andere totaal anders zijn. Pas 2 tot 3 dagen op voorhand kunnen onze modellen echt betrouwbaar een voorspelling doen, maar vanaf 5 dagen kun je het niet als in steen gebeiteld beschouwen. Toch is het heel plezant en leerrijk om over de modellen te praten en te speculeren.
  Maar iemand moet toch eens dat vlindertje in Brazilië vangen en doodmartelen zenne… ‘k ‘em genoeg van z’n fratsen !!!!

 • Chris Meire

  is dit gebaseerd op iets? of enkel je gevoel? kwamen nogthans redelijk goeie signalen naar boven van sommigen hier.
  Of veranderen niet alleen de kaarten dagelijks, maar interpreteren we deze kaarten dan nog eens met zn allen anders en ook nog eens verkeerd?

 • wim

  Ik zeg boeken toen voor W15/16. Het zit er gewoonweg niet in deze winter. Na 3 non-winters kan het volgende winter alleen maar beteren. 1 weekje winterweer heeft deze winter niet gered, ook niet in de Ardennen.

 • Daniel

  Wat een rust hier nu koning winter heel diep slaapt

 • Voorlopig lijkt het niet relevant om een uitspraak over de winter te doen voor 10 februari 2016. We zien wat verschuivingen rond 6/7 februari die een zuidelijke straalstroom in stelling brengen. Ook het ECMWF komt met deze ontwikkeling op +144 uur. Helaas is de koude in de brongebieden belangrijk voor onze winter ook opnieuw verdwenen.

 • Jeroen Maes

  Gelukkig maar want de lange termijn van gfs wordt wel weer erg warm.

 • Thomas

  Het hoogtepunt van de SSW bij GFS.

 • Thomas

  De eigenschappen van een major SSW beginnen erin te komen: volgens de 12z-run van GFS reeds 8°C op het hoogtepunt!!! Alleen jammer dat deze redelijk snel verdwenen is. Als deze voor een split had gezord, dan hadden we het een aantal weken daarna wel geweten…

 • Thomas

  Dit is een (zeer) gunstige AO voor winterweer hoor! 😉 Ik bedoelde eigenlijk dat een gelijkaardige evolutie aan de gang is waarbij de AO steeds negatiever en negatiever wordt. Dit was de vorige keer ook het geval, en we zien wat er van gekomen is…

 • Peter

  En hij wordt nog iets krachtiger 😉 +8!

 • Chris Meire

  Ik begrijp er nie veel meer van.eerst goeie AO en meteen daarna lente?wat is het nu eigenlijk

 • godutch

  Lente :p

 • Peter

  Jazeker!

 • Thomas

  Wederom een gunstige AO! Kan iemand zien welke richting we uitgaan… 😉

 • steve

  Klopt volledig met eens, zoals ik eerder al vertelde na 7februari blijft het steeds terug keren (winterse oplossingen) laat ons duimen Chris!

 • Thomas

  De SSW is in de voorspellingen weer wat krachtiger geworden: op het 10hPa-vlak zien we nu al vaker de 4°C (!) terugkeren! (kaart: GFS)

 • Thomas Verstraete

  Wat wil je zeggen met winterse kaarten? Sneeuw of diepvries temperaturen?

 • GFS 00:00 vanochtend iets interessanter voor de periode rond 7/8 februari 2016. Een sterk zuidelijke straalstroom en een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa dat verder naar het zuiden wordt gedrukt. Opent perspectieven voor een high over low en de daarbij horende winterse weerkaarten.

 • Stephan Valcke

  Ik vind de opbouw van hogedruk op de Oceaan bij de laatste kaart van EC ook niet slecht. Wij meer en meer in polaire lucht in dit geval

 • Chris Meire

  ola, we spreken hier over “net buiten” de betrouwbare periode. maar toch positief. T is nu ook niet dat het kaarten van 14 dagen later zijn e. De tendens lijkt er in elk geval te zijn. Eindelijk beetje goed nieuws. 🙂

 • Thomas

  Inderdaad, dat denk ik ook altijd! 😀

 • maxim vh

  Als winterliefhebber denk ik altijd na zo een dag als vandaag: dit had ook sneeuw kunnen zijn!(17mm, reken maar uit), spijtig is dit niet het geval. Nu we al februari zijn en er nog steeds geen positieve veranderingen in zicht zijn begin ik de moed toch ook al een beetje op te geven.

 • Stephan Valcke

  Winter is voor mij geen lentemaand hoor. In ons huidig klimaat hebben we al 10 maanden per jaar te warm weer, wel maart mag gerust nog eens zijn staart roeren. Daarna tijd tot en met december voor warmte

 • Willem

  Voor mij hoeft de warmte niet. Laat het maar record regenen van half maart tot half juni. Als het in de winter record warm moet zijn, dan in de ander seizoenen ook maar records breken!

 • lieven

  De regenzone van vandaag was een koufront: na doortrekking komt men dan in koelere lucht en dat kan gemakkelijk en vrij snel een 5-tal graden verschil geven.

 • Arjan de Weerman

  Met maart op de kalender straks ben ik ook voor de lente en warmte!

 • Chris Meire

  Eigenaardig.deze morgen 6h 30 was het 9 graden.om 3 vanmiddag slechts 6 graad

 • lieven

  net een aprilse gril over ons heen gekregen ….

 • godutch

  als je een hekel hebt aan de winter heb je een betere jas nodig van goede dons, die doen het veel beter als het goed koud is, wegen vrijwel niets en zitten altijd heel los, zodat je heel goed bewegelijk bent

 • ijstaartindeoven

  Misschien voor de winter liefhebbers, maar van mij hoeft het niet die kou. Sneeuw al helemaal niet. Laat het maar snel lente worden.

 • Arjan de Weerman

  Het ziet er inderdaad allemaal niet zo rooskleurig uit. Hopelijk nog een uithaal later in februari of maart en dan gaan we al naar de lente. Zo vliegt de winter voorbij zonder winterweer in delen van de Benelux. Gemiste kans toch.

 • lieven

  inderdaad, goed artikel dat de realiteit correct beschrijft.
  We hebben nog een maand te gaan, maar deze winter (dec/jan/feb) is goed op weg om misschien wel de warmste sinds de waarnemingen te worden (ref. Ukkel). Voorlopig zitten we aan een gemiddelde temperatuur van 7,1°, terwijl het record op 6,6° staat (2007). Een normale winter heeft een gemiddelde temperatuur van 3,6°.

 • Thomas Verstraete

  Bedankt voor de info, misschien niet direct de info waarop we hoopten maar wel realistisch.

 • Steven Vossaert

  laat ons hopen dat we nog winterweer krijgen, hier in Oost vlaanderen regio Gent hebben we nog niet veel gezien