16 mei 2016 - 5 min. lezen
17 reacties 17

Jeroen en Kevin (2 Belgische stormjagers) leggen de laatste hand aan hun grote droom: op reis naar Tornado Alley! In deel 1 van het verhaal stelden ze zichzelf voor en legden ze hun verwachtingen op tafel. Tevens gaven zij al aan wat er praktisch moest gebeuren om een dergelijke reis geregeld te krijgen.

In deel 2 kwamen ze met een update over de praktische kant, samen met een opsomming van de materialen die mee moeten en alles wat jullie als publiek van ons mogen verwachten tijdens ons verblijf.

Vandaag zijn we nog maar enkele dagen verwijderd van ons vertrek vanuit Schiphol en onze zenuwen schieten al flink de hoogte in. We nemen nog even de tijd om de huidige situatie in Amerika te bespreken, de eerste voorzichtige voorspellingen voor eind mei/begin juni te bekijken en we bespreken ook eens wat we allemaal te zien kunnen krijgen, met of zonder onweer!

Belgische stormjagers naar USA

Wij hebben nog behoorlijk wat werk gehad met de voorbereidingen. Er moesten nog enkele aankopen gedaan worden (zo hebben wij filters aangeschaft om nog mooiere foto’s te kunnen maken) en stilaan mogen we ook beginnen denken aan het gereedmaken van onze reistas. De ESTA-formulieren zijn ook in orde dus wij zouden zonder problemen het land moeten binnen kunnen. Intussen heeft Peter ook ons vervoer geregeld, een Chevrolet Tahoe!

Actuele situatie in Tornado Alley

Het seizoen is op dit moment volop aan de gang in de streek van interesse. Dit begint in maart en eindigt stilaan in de tweede helft van juni. Tot hiertoe is het allemaal best meegevallen daar, er waren perioden met actiever weer maar zeker ook langere rustige perioden zoals begin mei. Eind april was tot nu toe de beste periode voor de stormjagers daar, met enkele zware onweders en supercellen.

Daarvoor bleef het vooral beperkt tot het uiterste zuiden van de USA, met bijvoorbeeld de erg zware overstromingen in Houston. Op het vlak van tornado’s werden er best weinig zware tornado’s opgetekend (EF3 of meer) en grootschalige schade bleef tot dusver dan ook uit. Wie weet komt het hoogtepunt dan later?

Als we nu al eens kijken naar de weerkaarten, dan is er wel wat mogelijk het einde van de maand mei of begin juni. Helaas is de termijn nog bijzonder ver, we moeten dan ook bijzonder voorzichtig zijn. Enkel het CFS-model kan ons al een (beperkte) blik geven die verder reikt dan 10 dagen.

Deze berekent voor de meeste runs een serieuze boost aan CAPE in ons jachtgebied, hetgeen al op zijn minst nodig is om onweer op gang te krijgen. De hoop is dan ook erg levendig dat het op onze reis wel eens serieus prijs kan zijn! Bovendien is er de laatste dagen opnieuw een oplevende activiteit in de regio aanwezig. Zo werd Colorado onlangs nog maar getroffen door een stevige maar vooral fotogenieke tornado.

Het jachtgebied, met of zonder onweer

Het is 29 mei dat we aankomen in Denver, hoofdstad van de staat Colorado, in het hartje van de USA. Doorgaans de beste uitvalsbasis voor buitenlandse stormjagers die in de tweede helft van het seizoen richting Tornado Alley trekken. Mocht er die dag onweer in de dichte omgeving zijn dan zullen wij hier al iets mee doen, anders houden we het rustig en beginnen we 30 mei met het echte werk.

Denver is een grootstad en heeft dan ook in heel wat richtingen uitvalswegen om op pad te gaan. Zo kunnen we noordelijk richting Cheyenne (Wyoming), noordoostelijk richting North Platte (Nebraska), oostelijk richting Kansas in de gelijknamige staat, of zuidelijk richting New Mexico en van daaruit de panhandles van Oklahoma en Texas.

Ook North/South Dakota zijn staten waar we mogelijk heen moeten. Een bepaalde bestemming kan al snel 7u tot 9u rijden worden om te bereiken als er onweer in die regio voorspeld wordt. Gelukkig zijn de grote wegen vlot te berijden, in tegenstelling tot ons land.

Stel er komt onweer… Nou, dan bekijken we de weerkaarten goed en gaan we waar de beste kansen zich aanbieden. De hoofdprijs is uiteraard een tornado of de indrukwekkende structuur van een vrijstaande LP-supercel. Maar er kan zoveel meer gebeuren: een grote shelfcloud, zonsondergangen met mammatus, bliksemfotografie… Dat is hoofddoel nummer 1!!

onweer

Stel er komt geen onweer… Uiteraard een grote teleurstelling, maar er valt fotografisch hoe dan ook wel wat te beleven in de regio. Het valt dan een beetje te bekijken waar we op het moment zijn en hoe lang het rustig blijft. Stel dat het de hele reis rustig zou blijven (waar we voor alle duidelijkheid niet op hopen) dan kan Yellowstone NP een uitkomst bieden.

De Rocky Mountains bieden voorts genoeg mogelijkheden tot mooie landschapsfotografie. Een bezoekje aan enkele steden (zoals Denver) kan ook nuttig blijken, ook al om souvenirs of boeiende lectuur aan te schaffen. De way of life in Amerika is best uniek dus daar kunnen wij nog veel uit leren!

Volg de laatste updates via deze site

In de komende dagen gaan wij de evolutie van de weerkaarten voor de reis verder blijven analyseren en bespreken. Via reacties onder deze blog zullen wij tot de dag voor vertrek blijven updates plaatsen over de weerkaarten en wat we allemaal nog doen voor de reis.

Zo kunnen jullie mee duimen dat wij een actieve meerdaagse stormjacht tegemoet gaan met veel heerlijke foto’s en video’s! Vanaf 29 mei kunnen jullie ons verhaal in Amerika dagelijks volgen via posts op Facebook, Twitter en Instagram.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken