Belgische stormjagers trekken naar Tornado Alley

Jeroen en Kevin (2 Belgische stormjagers) leggen de laatste hand aan hun grote droom: op reis naar Tornado Alley! In deel 1 van het verhaal stelden ze zichzelf voor en legden ze hun verwachtingen op tafel. Tevens gaven zij al aan wat er praktisch moest gebeuren om een dergelijke reis geregeld te krijgen. In deel 2 kwamen ze met een update over de praktische kant, samen met een opsomming van de materialen die mee moeten en alles wat jullie als publiek van ons mogen verwachten tijdens ons verblijf.

Vandaag zijn we nog maar enkele dagen verwijderd van ons vertrek vanuit Schiphol en onze zenuwen schieten al flink de hoogte in. We nemen nog even de tijd om de huidige situatie in Amerika te bespreken, de eerste voorzichtige voorspellingen voor eind mei/begin juni te bekijken en we bespreken ook eens wat we allemaal te zien kunnen krijgen, met of zonder onweer!

Praktisch zijn we er klaar voor

tahoe

Bron foto: Tampa Bay Times

Wij hebben nog behoorlijk wat werk gehad met de voorbereidingen. Er moesten nog enkele aankopen gedaan worden (zo hebben wij filters aangeschaft om nog mooiere foto’s te kunnen maken) en stilaan mogen we ook beginnen denken aan het gereedmaken van onze reistas. De ESTA-formulieren zijn ook in orde dus wij zouden zonder problemen het land moeten binnen kunnen. Intussen heeft Peter ook ons vervoer geregeld, een Chevrolet Tahoe!

Actuele situatie in Tornado Alley

Het seizoen is op dit moment volop aan de gang in de streek van interesse. Dit begint in maart en eindigt stilaan in de tweede helft van juni. Tot hiertoe is het allemaal best meegevallen daar, er waren perioden met actiever weer maar zeker ook langere rustige perioden zoals begin mei. Eind april was tot nu toe de beste periode voor de stormjagers daar, met enkele zware onweders en supercellen. Daarvoor bleef het vooral beperkt tot het uiterste zuiden van de USA, met bijvoorbeeld de erg zware overstromingen in Houston. Op het vlak van tornado’s werden er best weinig zware tornado’s opgetekend (EF3 of meer) en grootschalige schade bleef tot dusver dan ook uit. Wie weet komt het hoogtepunt dan later?

Als we nu al eens kijken naar de weerkaarten, dan is er wel wat mogelijk het einde van de maand mei of begin juni. Helaas is de termijn nog bijzonder ver, we moeten dan ook bijzonder voorzichtig zijn. Enkel het CFS-model kan ons al een (beperkte) blik geven die verder reikt dan 10 dagen. Deze berekent voor de meeste runs een serieuze boost aan CAPE in ons jachtgebied, hetgeen al op zijn minst nodig is om onweer op gang te krijgen. De hoop is dan ook erg levendig dat het op onze reis wel eens serieus prijs kan zijn! Bovendien is er de laatste dagen opnieuw een oplevende activiteit in de regio aanwezig. Zo werd Colorado onlangs nog maar getroffen door een stevige maar vooral fotogenieke tornado.

tornado

Foto: Jeff Niederstadt 7 mei 2016

Het jachtgebied, met of zonder onweer

Het is 29 mei dat we aankomen in Denver, hoofdstad van de staat Colorado, in het hartje van de USA. Doorgaans de beste uitvalsbasis voor buitenlandse stormjagers die in de tweede helft van het seizoen richting Tornado Alley trekken. Mocht er die dag onweer in de dichte omgeving zijn dan zullen wij hier al iets mee doen, anders houden we het rustig en beginnen we 30 mei met het echte werk.

Denver is een grootstad en heeft dan ook in heel wat richtingen uitvalswegen om op pad te gaan. Zo kunnen we noordelijk richting Cheyenne (Wyoming), noordoostelijk richting North Platte (Nebraska), oostelijk richting Kansas in de gelijknamige staat, of zuidelijk richting New Mexico en van daaruit de panhandles van Oklahoma en Texas. Ook North/South Dakota zijn staten waar we mogelijk heen moeten. Een bepaalde bestemming kan al snel 7u tot 9u rijden worden om te bereiken als er onweer in die regio voorspeld wordt. Gelukkig zijn de grote wegen vlot te berijden, in tegenstelling tot ons land.

Stel er komt onweer… Nou, dan bekijken we de weerkaarten goed en gaan we waar de beste kansen zich aanbieden. De hoofdprijs is uiteraard een tornado of de indrukwekkende structuur van een vrijstaande LP-supercel. Maar er kan zoveel meer gebeuren: een grote shelfcloud, zonsondergangen met mammatus, bliksemfotografie… Dat is hoofddoel nummer 1!!

onweer

Stel er komt geen onweer… Uiteraard een grote teleurstelling, maar er valt fotografisch hoe dan ook wel wat te beleven in de regio. Het valt dan een beetje te bekijken waar we op het moment zijn en hoe lang het rustig blijft. Stel dat het de hele reis rustig zou blijven (waar we voor alle duidelijkheid niet op hopen) dan kan Yellowstone NP een uitkomst bieden. De Rocky Mountains bieden voorts genoeg mogelijkheden tot mooie landschapsfotografie. Een bezoekje aan enkele steden (zoals Denver) kan ook nuttig blijken, ook al om souvenirs of boeiende lectuur aan te schaffen. De way of life in Amerika is best uniek dus daar kunnen wij nog veel uit leren!

Volg de laatste updates via deze site

In de komende dagen gaan wij de evolutie van de weerkaarten voor de reis verder blijven analyseren en bespreken. Via reacties onder deze blog zullen wij tot de dag voor vertrek blijven updates plaatsen over de weerkaarten en wat we allemaal nog doen voor de reis. Zo kunnen jullie mee duimen dat wij een actieve meerdaagse stormjacht tegemoet gaan met veel heerlijke foto’s en video’s! Vanaf 29 mei kunnen jullie ons verhaal in Amerika dagelijks volgen via posts op Facebook, Twitter en Instagram.

 • Kevin Smetryns

  Het is hoe dan ook moeilijk voor de modellen om het weerbeeld in te schatten, er heerst vrij grote onzekerheid over de drukverdelingen begin juni. Soms zijn er al eens waarden (bijvoorbeeld bij de nieuwste GFS) die in het oog springen. Kijk maar eens goed naar deze sounding voor 4 juni in South Dakota! Een STP die op 8,3 staat met een enorme hodo! Zou dit werkelijkheid worden en er is een trigger aanwezig dan kan het al eens goed losgaan!

 • Kevin Smetryns

  Klopt maar een deftige trigger ontbreekt! Daarom dus de moeilijkheden omtrent de kleinschalige en lokale (mesoscale) invloeden die triggering tot stand kunnen zetten.

 • Thanks Kevin voor de update! Vooral maandag en dinsdag lijken zeer interessant te worden in het zuidelijk deel van Noord-Amerika. Redelijk wat CAPE en EHI index. We duimen mee!

 • Kevin Smetryns

  Update 28/05/2016. Het SPC heeft een SLGT risk voor de noordelijke plains uitgevaardigd voor onze eerste chasedag (maandag). Zij spreken over hevige windstoten en grote hagel bij enkele geïsoleerde of geclusterde onweersbuien. De kans op tornado’s of supercellen lijkt mij eerder klein maar we beginnen de reis toch alvast met ‘iets’ van onweer.
  Voor de dag 4-8 periode spreekt het SPC eerst nog over een ‘lokale’ kans op hevige onweders in specifieke delen van het land. Deze zullen op mesoscale worden getriggerd (een heuvelketen of lokale warmtebronnen of convergentiezones) en dus zal het gokken worden waar we iets kunnen vinden. Daarna zou een ‘ridge’ (= hogedruk) de kansen op onweer bijna helemaal tot 0 herleiden.
  Ten opzichte van afgelopen week in Tornado Alley lijken de kansen dus maar kleine koek te zijn… Niet meteen het scenario waar ik op gehoopt had. Dus we zullen er maar het beste van moeten maken!

 • Paulus Piet
 • Kevin Smetryns

  THE UPPER-LEVEL PATTERN WILL GRADUALLY BECOME LESS FAVORABLE FOR ORGANIZED SEVERE STORMS IN THE DAY 4-8 PERIOD. FOR SATURDAY /DAY4/…A RESIDUAL BELT OF STRONGER MID-LEVEL FLOW WILL LIFT NEWD INTO THE UPPER MIDWEST/WRN GREAT LAKES COINCIDENT WITH A WEAKENING TROUGH. ALTHOUGH ADEQUATE LOW-LEVEL MOISTURE WILL PROBABLY BE PRESENT FOR THUNDERSTORMS…CONSIDERABLE UNCERTAINTY REMAINS REGARDING THE MAGNITUDE/COVERAGE OF STRONGER STORMS. BY DAY 5/SUNDAY/…A LOWER-LATITUDE BELT OF MODERATE FLOW MAY OVERSPREAD A REINVIGORATING MOIST/UNSTABLE RESERVOIR OVER THE SRN PLAINS. BY THE LATTER HALF OF THE EXTENDED PERIOD…MODELS INDICATE A GENERAL SLACKENING IN FLOW WILL TEND TO FAVOR MORE MESOSCALE-DRIVEN STRONG/SEVERE EVENTS WHICH RESULT IN PREDICTABILITY CONCERNS.

  Met andere woorden het SPC bevestigd wat ik al vermoedde… geen goede vooruitzichten voor onweer tijdens onze reisperiode. Kunnen we even goed thuisblijven 😉

 • Kevin Smetryns

  Nog altijd geen enkele lijn te trekken in de voorspellingen van GFS. Terwijl die vanmorgen (run 00z) nog een reeks fijne dagen voorspelde, komt die nu (run 12z) alweer met een horrorscenario voor de chasers daar -> een ridge (hogedrukgebied) boven de plains. Snel vergeten dus en hopen op beter.
  Intussen komt onze reisperiode ook voor het SPC (storm prediction center) in zicht, dit schrijven zij vandaag:
  ON MONDAY/DAY 7 AND TUESDAY/DAY 8…THE ECMWF AND GFS SOLUTIONS DIVERGE BUT KEEP SOUTHWEST MID-LEVEL FLOW IN PLACE ACROSS THE SCNTRL U.S WITH A DRYLINE IN THE HIGH PLAINS. THIS WOULD MAKE ISOLATED SEVERE THUNDERSTORMS AGAIN POSSIBLE EACH AFTERNOON ON MONDAY AND TUESDAY.
  PREDICTABILITY IS LOW ENOUGH FROM SATURDAY/DAY 5 TO TUESDAY/DAY 8 TO NOT DRAW A THREAT AREA.
  Toch nog een gematigd positieve noot van hen dus.

 • Thanks Kevin voor de update! Hopelijk draait het allemaal zeer positief uit (lees: interessante kansen).

 • Kevin Smetryns

  Update 22/05: De activiteit in Amerika is weer aan het toenemen, gisteren in Kansas al erg mooie supercellen met tornado’s.
  De kaarten voor volgende week blijven nogal wispelturig. Er waren een aantal betere runs, maar de laatste 06z van GFS is terug een beetje naar af. Gelukkig toch geen stabiel weer in de voorspellingen met hogedruk, maar een echt forse setup is nog hoogst onzeker.

 • We duimen Kevin om de setting nog te veranderen! Bedankt voor updates!

 • Paulus Piet

  Balen zeg! Maar geef de moed niet op. Er is niets zo onvoorspelbaar als het weer.

 • Kevin Smetryns

  De trend is in GFS voorlopig niet erg positief te noemen… Hoewel de kansen nooit nihil zijn, blijven de betere dynamische settings (met bvb dryline) uit… Met de huidige kaarten is een tornado vangen een onmogelijke zaak. Mogelijk schuift in de tweede helft van de trip de onstabiliteit wat noordelijker op maar dit is nog buiten de termijn van GFS.
  Laat ons hopen dat er nog wat gesleuteld wordt want met de huidige kaarten staan er ons weinig echt mooie chasedagen te wachten.

 • Dat ziet er meteen een forse setting uit jongens! Keep us posted!

 • Kevin Smetryns

  Het rode puntje met de D boven slaat op Denver vanwaar we zullen vertrekken.

 • Kevin Smetryns

  Ondertussen kunnen we zoetjes aan overschakelen naar het algemene en betere GFS model uit Amerika. Onze reisperiode komt stilaan de termijn van het model binnen. Zo zien we volgende kaart verschijnen voor de eerste chasedag (maandag 30 mei). Het moge duidelijk zijn dat er mogelijks behoorlijk wat energie in de lucht zal hangen! CAPE overstijgt zelfs de 6000 J/kg!

 • Kevin Smetryns

  Bedankt Katty, we gaan er een lap op geven!

 • Katty De Vos

  Toi toi toi mannen (y) Geniet er ginds ten volle van en wij kijken uit naar jullie verhalen en beelden (y)