25 augustus 2015 - 4 min. lezen 4 reacties

De zomer gaat langzaam afscheid van ons nemen en dat is deze week goed te merken. Boven onze omgeving vindt namelijk een waar ‘battlefield’ plaats tussen het mooie en warme zomerweer/koel zomerweer op het Europees continent. De herfst staat te popelen om binnen te treden vanaf de Atlantische Oceaan.

Op de scheiding tussen deze 2 luchtsoorten is er een hoop actie te verwachten waar de term wisselvallig weer voor uitgevonden is. Daarbij komen zo’n beetje alle weerfacetten aan bod. Gisterenavond is de onstabiele lucht gearriveerd met regen en ook onweer en vandaag gaan de weergoden hier vrolijk mee verder. 

Straalstroom actief in onze omgeving, zomers in Scandinavië

straalstroom
Een Omegablokkade boven Noord-Europa zorgt daar voor mooi en warm zomerweer

De afgelopen week was een hogedrukgebied boven Scandinavië de motor van het mooie en warme zomerweer in onze contreien. In Scandinavië was het dan eindelijk ook zomers en warm. Daar waar de straalstroom vaak boven Noord-Europa geprojecteerd stond, werd er nu een adempauze ingelast middels een klassieke Omegablokkade. Het gaat echter veranderen.

grafiek-temperatuur-Trondheim
Eindelijk ook weer mooi en warm zomerweer in het Noorse Trondheim.

De lagedrukgebieden die we nu zien, liggen in aparte kernen boven Engeland en het kanaal, gaan zich verenigen en blijven voorlopig actief op de Atlantische Oceaan. Zie beschreven in dit artikel. Elders in Centraal-Europa zorgt een hogedrukgebied voor mooi en warm zomerweer (Alpen weer richting 30 graden).

Straalstroom - actiever
Straalstroom markeert de zone tussen koeler weer en stabiel zomerweer. De Benelux ligt netjes op de grens.

Werkweek onstabiel en vaak nat

De straalstroom boven onze omgeving staat dus garant voor wisselvallig weer. Dit kunnen we duidelijker aangeven als we de verschillende luchtsoorten op hoogte (1500 meter) gaan bekijken. In het overgangsgebied passeren vaak actieve fronten die de neerslagactiviteit fors kunnen doen laten opleven. Donderdagnacht en nacht met zondag in de gaten houden.

Temperatuur 850 hPa op donderdag
Warmte op het Europees continent (verwachting voor donderdag) door een persistente zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming. De Benelux zit op de grens en kampt met wisselvallig en regenachtig weer. (zie temperatuur op 1500 meter hoogte). Let op de bijzonder hoge temperatuur in de Alpenlanden)

Dan is het alleen nog een kwestie van de weerkaarten te laten zien waar de (lage)drukgebieden liggen deze werkweek die dus zorgen voor dat natte en wisselvallige weer. We hebben het al een beetje verklapt…

luchtdruk-GFS-donderdag
Donderdag ligt het lagedrukgebied met een kerndruk van 985 hPa bij IJsland deze zorgt voor wisselvallig en nat weer in grote delen van West-Europa.

Met deze configuratie zijn stabiele condities niet te verwachten, integendeel zelfs. Fronten worden juist geactiveerd, mede geholpen door de positie van de straalstroom. Dit maakt de exacte weersvoorspelling heel lastig. Een kleine verschuiving van de weersystemen kan een flinke weersverbetering opleveren. Wij zitten immers in het grensgebied.

Veel neerslag mogelijk en eerst onstuimig

Neerslag-totaal-GFS
Tot vrijdag berekent GFS 30 tot 50 mm neerslag in de Benelux terwijl Luxemburg de dans grotendeels lijkt te ontspringen.

Maandag en dinsdag zijn dagen waarbij de neerslagkans hoog is en we de regenradar moeten blijven checken. Ook de rest van de werkweek zal het waarschijnlijk tot neerslag komen. Vaak in de vorm van buien zodat er tegen vrijdagochtend 30 tot 50 mm regen in de pluviometer kan geregistreerd worden. Bovendien gaat de wind flink aantrekken en tot en met woensdag zal er dan vooral tijdens buien rekening gehouden moeten worden met (zware) windstoten. Ook onweer hoort steeds tot de mogelijkheden.

De maxima liggen globaal tussen 19 en 22 graden. Woensdag krimpt de stroming iets meer naar zuid en kan het warmer worden. Hierbij blijft de kans op neerslag aanwezig. Donderdag wordt dat vermoedelijk alweer afgestraft met flinke buien gevolgd door lagere temperaturen.

Volgend weekend weersverbetering?

Volgend weekend zien we het lagedrukgebied bij IJsland opschuiven richting Scandinavië. Het hogedrukgebied boven Centraal-Europa zien we dan tijdelijk uitbreiden richting Benelux. Hiermee zouden we dan heel even in de warme sector terecht kunnen komen met hoge temperaturen. Stabiel ziet het er niet uit, tegelijkertijd laait de depressieactiviteit boven Engeland en het kanaal weer op. We gaan dit opvolgen de komende dagen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen