Aangenaam zomerweer op komst

Na enkele grijze en wisselvallige dagen laat de zomer zich nog eens van zijn beste kant zien. Dankzij een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren kunnen we genieten van aangenaam zomerweer de komende dagen. De temperaturen klimmen opnieuw tot 25°C en de zon zal opnieuw van de partij zijn. De meeste weermodellen laten het stabiel zomerweer lopen tot en met woensdag. Na woensdag lijkt de wisselvalligheid opnieuw toe te nemen.

 • Check onze laatste statusupdates op Facebook.
hogedrukgebied Azoren

Een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren zorgt voor aangenaam zomerweer in de Benelux.

Aangenaam zomerweer op zaterdag

Zaterdag moeten we de Benelux opdelen in twee delen. Vooral België zal kunnen genieten van brede opklaringen terwijl Nederland nog met wat bewolking moet rekening houden. In de voormiddag is er in het noorden van Nederland nog kans op wat lichte regen. De temperaturen lopen zaterdag op tot een zomerse 25°C in België. In Nederland blijft het kwik hangen rond 21°C. In de loop van de avond trekt er bewolking van over zee de Benelux binnen. De nacht van zaterdag op zondag is er veel bewolking. Dit is slecht nieuws voor de mensen die de vallende sterren willen waarnemen. De minima schommelen tussen de 15 en de 18°C.

bewolking zaterdagnacht

Zaterdagnacht is het jammer genoeg zwaar bewolkt en zullen er dus geen vallende sterren kunnen waargenomen worden.

Bewolking op zondag

Zondag starten we de dag zwaar bewolkt. In de loop van de dag klaart het op vanuit het westen. De temperaturen lopen zondag op tot een aangename 23°C. De wind waait zacht uit zuidwestelijke richting. Kortom aangenaam zomerweer, perfect voor een stevige zondagse wandeling of fietstocht! Tegen de avond is het overal helder, perfect weer voor de sterrenkijkers. Het belooft een frisse nacht te worden onder de heldere hemel, de minima liggen tussen de 9 en 12°C.

Zonnige maandag

Maandag start de dag met brede opklaringen. In de loop van de dag komt er wat meer bewolking opzetten vanuit het westen. Vooral in Nederland zal er meer bewolking zijn, hoe zuidelijker hoe minder bewolking. De temperaturen klimmen opnieuw tot een aangename 23°C. Er staat een frisse wind uit noordoostelijke richting. De nacht van maandag op dinsdag wordt opnieuw een frisse nacht met temperaturen tussen de 11 en 14°C.

Zomerse dinsdag

De wind draait dinsdag verder richting het oosten waardoor er warme continentale lucht wordt aangevoerd. Dinsdag wordt een stralende dag met brede opklaringen. De zon is nog steeds erg krachtig, men mag zeker niet vergeten op tijd zonnecrème te smeren. De temperaturen lopen op tot een zomerse 28°C. In de loop van de avond koelt het al snel af met opnieuw frisse minima rond 12°C.

temperatuur dinsdag

Dinsdag lopen de temperaturen op tot een zomerse 26°C.

Hoogzomer op woensdag

Woensdag lijkt de mooiste dag te worden uit deze zomerse reeks dagen. De zon schijnt opnieuw de hele dag uitbundig. Het is dus zeker aan te raden zich opnieuw te goed te beschermen tegen de zon. De temperaturen lopen op tot een zomerse 26°C. De wind waait zwak uit oostelijke richting. Tijdens de nacht van woensdag op donderdag koelt het opnieuw flink af met minima rond 14°C.

Onstabiele donderdag

De meeste weermodellen laten donderdag een einde komen aan de stabiele zomerse periode. De temperaturen lopen nog wel hoog op tot een warme 27°C. Maar in de loop van de middag neemt de onstabiliteit in de atmosfeer toe en is er vooral aan de Belgisch-Franse grens kans op onweersbuien.

Onweer op donderdag

ECMWF, het Europese weermodel komt met een stevig neerslagsignaal op donderdag wat kan duiden op stevige onweersbuien.

Hou dus zeker onze Facebookpagina in de gaten voor updates!

 • Bradley Lems

  Inderdaad, maar laten we nu eerst genieten van een paar zomerse tot tropische dagen? De nieuwste pluim ziet er toch wel goed uit. Meeste members blijven boven de 15 nog tot het einde van het weekend.

 • Ik hoop vooral dat er nu niet meer wordt afgebouwd in de weermodellen. Zomerse verlenging lijkt moeilijk vanaf vrijdag. Mogelijk dat weermodellen nu pas de berekeningen van de lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan meenemen in hun berekeningen en dus iets koelere runs gaan serveren komende dagen.

 • Bradley Lems

  Wow! Wat een pluim van ECMWF! Richting de 35 op donderdag!

 • Bradley Lems

  ECMWF ook weer zeer goed. Je zou bijna denken aan GFS? Zo dicht liggen ze op elkaar.

 • Bradley Lems

  UKMO goed maar niet meer. ARPEGE gaat mee met GFS. GEM geeft pas later de warmte?GEM gaat al verschillende runs afwijkend van de andere modellen.

 • Bradley Lems

  Inderdaad.met mooie opties tot onweer!wat een afsluiter van een dag zou dat zijn op mijn verjaardag!?

 • GFS 12:00 is opnieuw een fractie warmer tegenover 06:00 run. Benieuwd naar UKMO en ECMWF.

 • Paulus Piet

  Laat maar komen dat gedonder. 😉 Voorlopig (!) zien as. woensdag en vrijdag er vrij goed uit.

 • Bradley Lems

  Dit kan je toch niet slecht noemen? Woensdag en donderdag tropisch warm zelfs voor de kust. De dagen erna ook zeker nog zomers warm. Mij hoor je niet klagen. Ik verwachte ook geen hele week tropisch maar ik vindt momenteel dat we niet kunnen klagen wat de modellen voorschotelen.

 • Bradley Lems

  Amai op weerwoord kunnen ze goed weg met negativiteit hoor. Ik zie nog altijd dezelfde weerkaarten als 2 dagen geleden hoor alleen zal het geen hele week meer extreem warm zijn. Sommige spreken alweer dat er niks meer zal overschieten tegen dinsdag pfff. Doemdenkers op en top op dat forum.

 • Bradley Lems

  Toch kunnen we ons opmaken op een paar zeer warme dagen!

 • GFS, UKMO en ECMWF zijn alle 3 iets voorzichtiger geworden met de meest tropische opties. Hogedrukgebied boven Europa zakt teveel weg richting het oosten waardoor onweerachtige episodes de Benelux naderen.

 • Paulus Piet

  Als er dan een model is wat voorzichtig is met voorspellingen in haar pluimen, dan is het ECMWF wel. Dan word het nog even hoog zomer eind Augustus!
  Zelfs voor de regio zuidwest Nederland, in principe een hittegolf in de pluim. (Voor de mensen die mee lezen; er is sprake van een hittegolf als de tempratuur 5 opeenvolgende dagen minimaal 25° C graden is. Daarnaast moeten van deze 5 dagen er minimaal 3 van 30° C of meer zijn).

 • Thomas

  ECMWF-pluim. Een hele week tropische maxima…

 • Bradley Lems

  Inderdaad, want ECMWF is dan wel weer zeer goed!

 • Ik zie het niet meteen als een knabbel. Gewoon een minder hete optie in een solide set-up voor een hittegolf.

 • Bradley Lems

  Nieuwe 12z run van GFS heel wat minder dan de 06z run. Knabbel kan beginnen :p

 • Paulus Piet

  Het is wel een plaatje…het laag op de Atlantische oceaan. Benieuwd wat wij nog gaan mee krijgen van het windveld.

 • Ja hallo, GFS gaat vanaf dinsdag voor zomerse tot tropische maxima en dat tot en met vrijdag. Dit ruikt meer en meer naar bevestiging van een hittegolf. Maak jullie borst maar nat, want dat gaat onweer opleveren.

 • Thomas

  Jaja… 35°C in de pluim van ECMWF die vaak toch wat pessimistisch is. Mogelijk dat het zelfs nog wat warmer uitvalt dan hier wordt aangegeven. Meestal moeten we bij de maxima hierbij 1-3°C optellen.

 • Dat lezen we graag en onbewust zorg je met dit soort berichten ook voor een actieve gemeenschap. Waarvoor dank! Ook mijn welgemeende dank aan de anciens die hier dagelijks posten!

 • Jeroen Maes

  Leuk al die updates tegenwoordig, ik volg het hier sinds de winter maar tijdens de zomer waren het tot voor dit artikel veel minder updates. 😉

 • Ongelofelijke kaarten inderdaad, afwachten komende 48 uur wat het gaat geven.

 • Bradley Lems

  Wow! Wat een run weer bij ECMWF! Eensgezindheid in de modellen kan je het allensinds noemen. Perfecte setting op zomerse maxima. Hier kan je zeker een hittegolf uitpersen!

 • Bradley Lems

  We zien ook dezelfde trend in ARPEGE en WRF? Nieuwe pluim van GFS oogt ook mooi! Nu nog ECMWF afwachten.

 • Paulus Piet

  Als dat uitkomt.. Dan ga ik vanaf volgende week in de koelkast wonen. Alleen een supercell krijgt mij er dan uit. 😉

 • Bradley Lems

  Bij GFS en UKMO weer het perfecte scenario! Wat een zomerrun!

 • Thomas

  Ik denk dat er geen uitleg nodig is bij de pluim van GEFS…

 • Ja jongens, ECMWF bakt ze bruin zo te zien! We gaan naar +20°C op 1500 meter volgens dit weermodel. Dat gaat dikke 30°C opleveren. Voor het analyseren van de weerkaarten, raad ik allemaal pivotalweather.com aan. Aan Bradley, misschien lukt het daar wel met een screenshot te nemen (ik kan ze alvast toevoegen) @bradleylems:disqus

 • Bradley Lems

  UKMO zeer goed te noemen. GEM is goed. GFS is wat minder dan de 18z run maar dat was ook te verwachten dat er nog details kunnen veranderen.

 • Thomas

  Wat GFS 18z voorschotelt heb ik al in een tijd niet meer gezien. Tesamen met WAA’s van depressies op de Atlantische Oceaan en doorschuivingen van de Azorenhogedruk zien we een langdurig zomerperiode ontstaan die alles bevat. Van warme, zwoele dagen met goede onweersset-ups, tot droge en zonnige dagen…

 • Thomas

  ECMWF-pluim van vanavond. De operational & control run gaan lokaal al voor een hittegolf. Het gemiddelde van de leden doet het (logischerwijs vanwege de termijn) nog wat rustiger aan met een kleine week temperaturen tussen de 25 en 30°C.

 • Paulus Piet

  Bedankt voor de updates inderdaad.

  Ik ga volgende week woensdag en donderdag vanaf nu in de gaten houden. Al een aantal runs achter elkaar een mooie onweerssetting! Deze keer lijkt vooralsnog (!) de meeste onstabiliteit voor het westen van België en het zuidwesten van Nederland te zijn weg gelegd.

 • Matthias

  Inderdaad. Ook op de temperatuurkaartjes van ECMWF zien we dat het vanaf dinsdag opnieuw serieus zal opwarmen. Voorlopig is het Europese model wel nog niet zo warm ( verschil van 2 à 3 graden) als gfs zo lijkt me, maar kan nog veranderen.

 • We gaan op onderzoek om dit probleem te verhelpen! Bedankt voor de screenshot.

 • Bradley Lems

  ECMWF blaast van de toren wauw. Hopelijk blijft dit in de runs nu zou een grote teleurstelling zijn mocht het nu 360 graden draaien na al die goeie runs.

 • Bradley Lems

  Hier het bewijs als ik alleen de weerkaarten van Cape wil tonen van gfs. Misschien een oplossing zoeken voor hogere data te uploaden? Vind het wel vreemd dat ik alleen zoiets zie bij cape?

 • Bradley Lems

  Is dit wat beter? Alleen bij GFS als ik de cape wil tonen kan ik niet uploaden vanwege het overschrijden van de 2 MB.

 • Bradley, probeer toch wat te doen aan die afbeeldingen. Ze zijn erg vervelend dat ze zo groot zijn. Enkel de weerkaart zou perfect zijn. On-topic, diverse weermodellen zijn inderdaad zeer warm te noemen. Kansen op hittegolf tijdens het einde van de maand nemen sterk toe, alsook onweerskansen! We gaan op het puntje van onze stoel zitten.

 • Bradley Lems

  Bij GEM zelfs nog een schepje erbovenop. Koude put diep in het zuiden nabij portugal. UKMO gelijkaardige kaarten als GFS.

 • Bradley Lems

  Ik denk dat we ons kunnen opmaken voor een hittegolf. GFS blijft bij zijn stelling van een 10tal runs. En we kunnen stellen dat dit al serieus binnen de betrouwbare termijn begint te komen.

 • Thomas

  SRH in de 00z & 06z-run was ook verbluffend van GFS! Zo’n overlap kan bij uitkomst voor serieus wat problemen zorgen!

 • Bradley Lems

  Geen probleem? Hier een voorsmaakje wat er zit aan te komen als de lont kan worden geactiveerd?. Ps: deze screenshots met de cape ben ik verplicht in zijn geheel te nemen screenshotgeheugen is groter dan 2 MB en anders kan ik die hier niet uploaden? Bovenop zal dat op mijn verjaardag zijn dus je kan al stellen als dat uitkomt mijn verjaardag niet meer stuk kan?

 • Uitstekende updates @disqus_ugDD0y5yLW:disqus @bradleylems:disqus

 • Bradley Lems

  Aan de grond tellen we een 10 á 15 graden bij dus tussen 30 en 35 graden. Zwaar onweer mogelijk met de setup die nu in de kaarten zitten.

 • hoeveel is dat aan de grond,komt er dan nog zwaar onweer

 • Bradley Lems

  Wow! Pluim van GFS zit aan een gemiddelde van 15 graden op 850 hpa voor op zen minst al 4 dagen! Een deel van de members neigt ook naar 20 voor een paar dagen.

 • Thomas

  GEM is in de 12z echt wel een bommetje. Koudeput creëert lagedruk die nagenoeg stationair boven de Golf van Biskaje blijft hangen. Een serieuze onweersset-up/hittegolf is in zo’n situaties waarschijnlijk.

 • Bradley Lems

  En last but not least, ECMWF gooit er ook naar op!

 • Spannende ontwikkelingen lijkt mij. De kern van hogedruk mag nog iets meer opschuiven naar het westen, komende we uitstekende te liggen in een warme zuidelijke aanvoer!

 • Bradley Lems

  GEM en UKMO ondersteunen gfs ook! Als alle modellen er in meegaan is er altijd meer kans dat zoiets uitkomt.

 • Bradley Lems

  Wauw! Wat een run bij GFS! Een wereld van verschil tussen de 18z run en de 00z run. Temperaturen van 22 graden op 1500 meter op een gegeven moment en het begint al bij 168 uur. Duimen dat dit doorgaat nu ?. Betrouwbare termijn aan 144 uur.

 • Thomas

  Koudeput zakt inderdaad goed door bij het Europees weermodel. Lagedruk kan zich daardoor vormen rond de Golf van Biskaje. Tesamen met warmbloedige hogedruk boven Oost-Europa kan dat (als het zich verder ontwikkelt) een goede onweersset-up en/of hittegolf creëren.

 • Bradley Lems

  ECMWF 12z toont een andere setting maar kom het kan erdoor 🙂

 • Bijzonder boeiende ontwikkelingen. Zou wel eens zware onweer set-ups kunnen veroorzaken.

 • Bradley Lems

  GFS 06z en 12z run weer 360 graden gedraaid. Staat bijlange nog niet vast. Morgen weer 360 graden draaien en terug naar af? We zullen zien. Als de kaarten uitkomen kunnen we ons opmaken op een korte maar warme periode. De termijn is wel 180 uur dus begint betrouwbaarder te komen.

 • Thomas

  Ach ECMWF ziet er nu ook niet bepaalt slecht uit en het is maar één run hé. 🙂 In de 06z kan het weer terug zijn.

 • Bradley Lems

  Zowel bij ecmwf als gfs is de warmte wederom verdwenen.hogedruk ligt weer nabij de azoren waardoor instroom van koude lucht onmogelijk is naar het zuiden. Had zoiets wel weer in gedachten dat ging gebeuren. Jammer maar dat is nu eenmaal zo in kaarten van het weer en toekomstvoorspellingen. 2016 slechte in jaren voor mij. Als er niks wil gebeuren mag het al gedaan zijn voor mij. Kan niet blijven positief zijn als je zo een zomer achter de rug hebt waarbij er amper iets gebeurt. Eerste kaartje de 00z run tweede de 18z run. Wat een run niet kan doen. Een 6 of 7tal runs met gelijkaardige setting en dan opeens dat, noem ik pestkaarten zoals iemand al eerder vermeld had op weerwoord.

 • Bradley Lems

  Wou dat net ook delen hier ? Europees ondersteunt nu ook het amerikaans model. Beide tonen goed doordringbare koude put aan richting het zuiden.

 • Paulus Piet

  Laten we hopen dat deze zuidelijke hoogtestroming niet weer in de kiem gesmoord word. 😉

 • Thomas

  Ook ECMWF lijkt nu in de 12z voor een gelijkaardige situatie te kiezen als GFS, GEFS en GEM. Situatie is gelijkaardig aan die van 23/06/2016. Temperatuur op het 850 hPa-vlak stijgt naar waardes tussen 20-24°C!!!

 • Bradley Lems

  Geen probleem. Moet wel vermelden dat gfs er alleen voor staat. We zien dan wel weer veel members voor een tijdelijke stijging zelfs de controle.

 • GFS 12:00 is inderdaad spectaculair te noemen voor het einde van deze maand. Een goede setting trouwens voor de aanvoer van hevig onweer uit het zuidwesten. Bedankt voor de updates Bradley!

 • Bradley Lems

  De 12z run weer goed te noemen! Invoer koude lucht op de atlantische oceaan. azorenhoog blokkeert de boel en koude put gecreërd nabij het zuiden. Gevolg: hittegolf! Nu opvolgen wat de volgende runs gaan teweeg brengen want termijn is nog steeds kijken met een vergrootglas.wat een einde van de zomer als dit tot stand komt!

 • Bradley Lems

  Inderdaad het europees weermodel is barslecht en anti zomers. Natuurlijk toont het amerikaans graag fantasiekaarten die toch nooit uitkomen 😉 maar het is eens fijn om wat anders te zien dan die westcirculatie.

 • Thomas

  Inderdaad, maar afhankelijk van hoe krachtig de hogedruk boven het Europese Continent en de depressies boven het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan kan helaas ook nog steeds hetgeen gebeuren wat ECMWF laat zien. Het Azorenhogedrukgebied zou liefst (wil het goed gaan) ook niet te krachtig worden.

 • Bradley Lems

  En jawel nieuw en verbetert in de 00z run! Koude in de ban tot zelfs aan de azoren toe!

 • Bradley Lems

  GFS goed te noemen in lange termijn! Diepe invoer van koude lucht richting het zuiden op de atlantische oceaan geeft ons een opstuw van warme lucht. Zo te zien ook nog steeds in de 00z run maar die is nog aan het inladen is afwachten nu 🙂 wordt ook weer wat spannender op de kaarten dan steeds die westcirculatie.

 • Paulus Piet

  Laten we deze week extra genieten van het stabiele aangename zomerweer. Vooralsnog(!) zal eind deze week een oceaan depressie voor de deur staan, die flink zal uitdiepen boven de Atlantische oceaan. Deze depressie zal voor zaterdag ook de nodige vochtige onstabiele lucht van boven de Middellandse zee met zich mee zuigen. Wat voor aankomende zaterdag dus kans op stevige buien voor de Benelux vergroot.

 • Bradley Lems

  Mooie pluim voor de kust 🙂 3 mooie dagen met woensdag het toppunt. Ga het opvolgen want als het zo blijft ga ik wel eens naar het strand gaan met een lekker oostenwindje 😉

 • Mooi artikel Mathias, veel succes met het schrijven van boeiende verhalen!